Bekijk de nieuwsbrief online
Vier het leven-logo

Online activiteiten in week tegen eenzaamheid

alt

Week tegen eenzaamheid

Beste deelnemer van Vier het Leven,

Van 26 september tot en met 2 oktober 2024 wordt voor de 15e keer de Week tegen Eenzaamheid georganiseerd; een week vol met activiteiten die sociale contacten stimuleren. Een week waarin het thema eenzaamheid extra aandacht krijgt.

Ook Vier het Leven komt met een agenda vol aan fysieke en online activiteiten. Waarom is het zo belangrijk om hier een steentje aan bij te dragen? Op eenzaamheid rust nog een taboe, mensen komen er niet gemakkelijk voor uit dat ze zich eenzaam voelen. Terwijl mensen juist behoefte hebben aan verbinding. Een op de zeven Nederlanders voelt zich sterk eenzaam en de invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Iedereen kan met eenzaamheid te maken krijgen, bij zichzelf of een ander. Het mooie is: ook iedereen kan er iets aan doen. 

Wij hebben in deze week elke dag een online activiteit geprogrammeerd waarin we met elkaar in contact kunnen komen, met elkaar kunnen praten en ook nog wat leren. Kent u iemand (65+) die behoefte heeft aan wat extra contact maar staat hij of zij nog niet bij Vier het Leven ingeschreven? Stuur deze nieuwsbrief dan gerust naar diegene door. Aanmelden voor een activiteit is in de Week tegen Eenzaamheid voor iedereen gratis en vrijblijvend. 

Geniet van de komende activiteiten! 

alt

Meedenken over het Ontmoetingsplein en de online activiteiten

Woensdag 25 september 
10.30 uur - 11.30 uur

Voordat we de online activiteiten op een rij voor u zetten, doen we eerst nog een oproep!

Bent u een vaste bezoeker van het Ontmoetingsplein en neemt u regelmatig een kijkje in de Mediatheek of op het Prikbord? Of heeft u het Plein wel eens bezocht en voldeed het juist helemaal niet aan uw verwachtingen? 

Wij zijn op zoek naar een aantal bezoekers dat met ons wil meedenken over de verdere doorontwikkeling van het Ontmoetingsplein en de online activiteiten. Tijdens een Zoom-bijeenkomst gaan we hierover met een klein groepje deelnemers in gesprek. Wij zullen u dan vragen stellen zoals: Zijn er dingen die u nu mist op het Ontmoetingsplein? Hoe zouden we het Plein nog aantrekkelijker kunnen maken? Waar heeft u persoonlijk behoefte aan? Welke online activiteiten zouden we nog meer kunnen aanbieden? etc.  Lijkt het u leuk om hieraan deel te nemen? Dan kunt u zich via mail opgeven Gerco via, gerco@4hetleven.nl 

alt

Koffiemoment - Moulin Rouge

Woensdag 25 september, 14.30 uur – 15.30 uur
Aanmelden via het ontmoetingsplein of via aanmelden@4hetleven.nl

Het Online Vier het Leven Koffiemoment is bedoeld om met elkaar in contact te komen en te blijven, waarbij gezelligheid voorop staat. In  onze digitale (Zoom-)huiskamer drinken we met elkaar een kop koffie of thee en wisselen we met elkaar van gedachten over actuele onderwerpen, delen we tips uit en halen we herinneringen op. We nodigen geregeld een gastspreker uit die ons meeneemt in zijn / haar bijzondere werk, hobby of interessante gebeurtenis. 

Tijdens dit koffiemoment gaan we het hebben over de Moulin Rouge. Deze musical met Carlo Boszhard in de hoofdrol ging onlangs in première. De komende maanden zal de musical heel wat keren worden bezocht door Vier het Leven-gasten. In 2014 speelde amateurgezelschap Troost uit Amsterdam deze musical ook. Wij hebben nu als koffiegast Bregje Hermans, die komt vertellen over haar rol van Satine, de ster uit de nachtclub Moulin Rouge. 

alt

College Oud Geleerd Jong Gedaan – de Toekomst van AI – Grenzen verkennen

Donderdag 26 september, 14.30 uur – 15.30 uur
Aanmelden via het ontmoetingsplein of via  aanmelden@4hetleven.nl 

Ontdek de fascinerende wereld van Kunstmatige Intelligentie (AI) en ga met ons in gesprek over de ethische grenzen! Tijdens ons college "De Toekomst van AI: Grenzen Verkennen" leggen we op een begrijpelijke manier uit wat AI is en nodigen wij u uit om mee te denken over belangrijke vragen: Hoe ver kunnen en moeten we gaan met AI? Wat zijn de risico’s en voordelen? 

alt

Koffiemoment met gastspreker Jose over Jane Austen

Vrijdag 27 september, 14.30 uur – 15.30 uur
Aanmelden via het ontmoetingsplein of via  aanmelden@4hetleven.nl

Wist u dat... een aantal beroemde musea in Londen gratis te bezoeken zijn? José Roeken van Austen Tales voert u mee door Londen aan de hand van stedentrips die zij er maakte. Zo vertelt zij bijv. over The National Portrait Gallery waar het portret van haar geliefde Engelse schrijfster Jane Austen hangt. Ook laat ze foto’s zien van Theehandel Twinings waar Jane Austen rond 1800 haar thee kocht en toert met u door Londen naar de Houses of Parliament, Royal Albert Hall, British Library en de Tower of Londen.

alt

Koffiemoment met gastspreker Gerco, Tuin en stadsvogels

Zaterdag 28 september, 14.30 uur – 15.30 uur
Aanmelden via het ontmoetingsplein of via  aanmelden@4hetleven.nl 

Op basis van het aantal broedparen, bestaat de top 10 van Nederlands meest voorkomende vogels uit de volgende vogels: de merel, huismus, spreeuw, vink, tjiftjaf, koolmees, winterkoning, fitis, houtduif en de wilde eend. Tijdens dit koffiemoment hebben we een vogelaar op bezoek die ons kennis laat maken met een groot aantal vogels.

alt

Koffiemoment met gastspreker Anneloes, Dieren in het Mauritshuis

Zondag 29 september, 14.30 uur – 15.30 uur
Aanmelden via het ontmoetingsplein of via  aanmelden@4hetleven.nl 

Tijdens dit koffiemoment, neemt museumgids Anneloes u mee langs een aantal schilderijen in het Mauritshuis. Op de schilderijen die getoond worden, spelen dieren een belangrijke rol. Denk hierbij aan de Stier van Paulus Potter, het Puttertje van Fabritius, of de slakken en vlinders in het stilleven van Pieter Claesz.

alt

Koffiemoment met gastspreker Geja, Mata Hari

Maandag 30 september, 14.30 uur – 15.30 uur
Aanmelden via het ontmoetingsplein of via  aanmelden@4hetleven.nl 

Achter het beroemde verhaal van de danseres Mata Hari schuilt een tragische historie. Waarom besloot ze als jonge moeder naar Parijs te vertrekken? En wat hebben een gezinsdrama en een noodlottig huwelijk daarmee te maken? In de deze lezing  werpt het Geja licht op de vier verschillende levens van Margaretha Zelle: als moeder, als gescheiden vrouw, als danseres en als spionne.

alt

Samen lezen (in samenwerking met de Culture Apotheek)

Dinsdag 1 oktober, 14.30 uur – 15.30 uur
Aanmelden via het ontmoetingsplein of via  aanmelden@4hetleven.nl 

We lezen samen een kort verhaal, een romanfragment of een gedicht en praten over wat de tekst bij u oproept. Dit brengt u op nieuwe gedachtes en zorgt voor bijzondere gesprekken!

alt

Koffiemoment met gastspreker vogelaar Lars over Zeevogels

Woensdag 2 oktober, 14.30 uur – 15.30 uur
Aanmelden via het ontmoetingsplein of via  aanmelden@4hetleven.nl 

Wie vanaf het strand over zee uitkijkt, ziet meestal wel vogels. Vooral meeuwen zijn bij iedereen bekend. Toch zijn dat eerder kustvogels. Echte zeevogels zie je niet vanaf het land, alleen bij storm of als olieslachtoffer. Op volle zee zie je jan-van-genten, Noordse stormvogels, alk-achtigen en drieteenmeeuwen. Vogelaar Lars neemt ons mee in de onbekende wereld van de zeevogels!

alt

Samen Online

Samen koffiedrinken,
Samen cultuur beleven,
Samen leren en inspireren,
Samen napraten,
Samen genieten!

Voor meer informatie www.4hetleven.nl

Wilt u ons steunen?

Maak het mogelijk

Veel ouderen verliezen gaandeweg het contact met anderen.
Vier het Leven zet zich in om die verbinding te herstellen,
door samen uit te gaan!

ja, ik doneer

Of steun ons op een andere manier:
Bekijk de mogelijkheden op onze site

Vier het Leven nieuwsbrief

U ontvangt deze email omdat u bent ingeschreven
voor onze nieuwsbrief.

Vier het Leven
Energieweg 8
1271 ED Huizen
035-5245156
www.4hetleven.nl
info@4hetleven.nl
Facebook LinkedIn Twitter

afmelden voor nieuwsbrief online activiteiten