Maak het mogelijk

Vrijwilligers aan het woord

Hans is gastheer en reserveringsmedewerker

"Na een actief werkzaam bestaan is het een ‘uitdaging’ om een aangename en zinvolle invulling te vinden voor de vrije uren die zijn ontstaan. Daar ik zelf in de goede omstandigheden verkeer om diensten te verlenen aan anderen en daardoor het leven van hen te veraangenamen, hoe mooi past het dan, die tijd te besteden aan de gasten van Vier het Leven! Inmiddels ben ik 5 jaar betrokken bij de organisatie. Naast gastheer werk ik ook een dagdeel per week als reserveringsmedewerker op het kantoor in Huizen. In deze rol zorg ik er samen met andere vrijwilligers voor dat de reserveringen van de gasten definitief gemaakt worden en zij een bevestiging thuisgestuurd krijgen.

Het leven vieren doe je met elkaar, door aandacht en gezelschap te geven op momenten waarin gasten van Vier het Leven en de vrijwilliger genieten van musea, schouwburg, bioscoop en andere uitstapjes. Dat is de reden dat ik graag gastheer wil zijn bij Vier het Leven. Het dienstbaar zijn is mooi, maar er is meer! Tijdens de ritten naar ons uitje en de thuisreis, word ik verwend met de verhalen van de gasten en deze zijn boeiend en ontroerend. Gastheer zijn betekent voor mij geven en veel krijgen. Mede door de dankbaarheid, die ik na een uitje mag ervaren van de gasten, maakt het begeleiden van de gasten, voor mij een goede invulling van mijn nieuwe vrije uurtjes!"

 

Araksy is coördinator en gastvrouw

"Negen Jaar geleden las ik in de plaatselijke krant een oproep om vrijwilligster te worden bij Vier het Leven. Voor mij heel leuk om me aan te melden daar ik inmiddels met mijn overleden moeder hetzelfde deed. Zij zat de laatste jaren in een rolstoel en we kwamen overal. We genoten telkens van een leuk, gezellig uitje. Na een gesprek bleek dat er ook behoefte was aan een locatiecoördinator in mijn regio en hoewel ik nog werkzaam was in het onderwijs was ik direct enthousiast. In september 2012 ging ik als enige vrijwilligster mee naar de Doelen met twee gasten. Op dit moment ben ik heel trots dat we in de regio Zwijndrecht, Hendrik Ido Ambacht en Dordrecht 42 vrijwilligers hebben, waaronder vijf coördinatoren en wij ongeveer 300 gasten ontzettend blij kunnen maken.

Het is heel fijn om dit met elkaar te mogen doen en ik zeg altijd: zonder mijn lieve enthousiaste collega-coördinatoren en vrijwilligers gaat het niet lukken. Wij doen het echt met elkaar. Het is heerlijk om de gasten een mooie avond te bezorgen en ze heel erg te zien genieten. Dat is voor mijzelf na afloop ook altijd thuis nagenieten."

 

Nel werkt als vrijwilliger op ons kantoor in Huizen als medewerker financiële administratie

"Na een arbeidsverleden van 50 jaar, de laatste 30 jaar als boekhouder, en het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd wilde ik een zinvolle invulling aan mijn verdere leven geven en tevens mijn hersenen geen kans geven om in te dutten. De doelstelling van Vier het Leven sprak mij enorm aan, ik val immers zelf in de doelgroep. Ik heb in mijn kennissenkring ook vrienden die met veel plezier met Vier het Leven op pad gaan.

De landelijke afdeling administratie bevindt zich in Huizen en mijn werkzaamheden bestaan hoofdzakelijk uit het controleren en verwerken van de door de theaters uit het hele land ingediende facturen voor uitjes en de verwerking van declaraties. Ook contacten met deelnemers met hun financiële vragen behoort tot één van mijn taken. Die gesprekken zijn enorm inspirerend en hun dankbaarheid is heel fijn om te mogen ervaren. In de zomermaanden, als de stroom facturen wat afneemt, help ik mijn collega’s met het oplossen van financiële vraagstukken, ook heel leuk om te doen. Helaas is daar in de wintermaanden gedurende het theaterseizoen weinig tijd voor. Een extra handje zou daarom geweldig zijn.

Ik heb erg veel vrijheid in mijn functie en werk in een ontzettend leuk team! We kunnen het heel goed met elkaar vinden en hebben samen veel lol. Zo’n vier jaar geleden ben ik begonnen met twee dagdelen. Dit is inmiddels uitgegroeid tot twee bijna volledige dagen. Dit werkt geeft mij veel voldoening, ik voel mij erg gewaardeerd en vertel er dan ook graag over in mijn privéleven."

 

Gonny is gastvrouw, telefoniste en coördinator van het Vier het Leven telefoonteam.

"Ik heb gewerkt als leerkracht in het basisonderwijs, echter door een fysiek probleem was het na een moeilijke periode voor mij niet meer mogelijk om les te geven. Via een vriendin kwam ik in contact met Vier het Leven. In eerste instantie ben ik rustig begonnen als gastvrouw, dit was voor mij een manier om toch maatschappelijk betrokken te blijven en fysiek voor mij op dat moment mogelijk. Ik wil graag iets oor anderen doen en vind het erg fijn om juist nu met ouderen om te gaan. Het tegenovergestelde van wat ik altijd heb gedaan. Het is erg fijn om deze twee functies te kunnen combineren, omdat je goed weet wat er speelt als je gebeld wordt met vragen. Vanuit de praktijk praten is makkelijker. Inmiddels ben ik ook coördinator van het Vier het Leven telefoonteam. Ik maak de roosters voor het team dat inmiddels uit 35 telefonisten bestaat. Erg leuk om op deze manier contacten met alle telefonisten te onderhouden.

Het fijne van dit werk is, dat je als telefoniste een luisterend oor bent voor ouderen. Je bent een klankbord en ze kunnen even hun verhaal kwijt. Je merkt aan alle verhalen dat er echt een groep tussen zit, die aan het vereenzamen is en hoe belangrijk het voor hen is dat Vier het Leven bestaat."