Nieuws

Mevrouw van der Horst (96) geniet wekelijks van onze Koffiemomenten

18 jul 2023
Elke week ontvangt gastheer Gerco nieuwe, maar ook een aantal vaste gasten tijdens de digitale Koffiemomenten die Stichting Vier het Leven via het Ontmoetingsplein organiseert. Mevrouw Van der Horst is een van de gasten die geen week overslaat. Zij is 96 jaar en vindt de Koffiemomenten zowel gezellig als leerzaam.

“Ik wil mijn hondje Jip niet zo vaak alleen thuislaten, daarom zijn de online Koffiemomenten voor mij ideaal”. Eind 2019 las mevrouw Van der Horst een artikel over Stichting Vier het Leven in een lokaal krantje en ze dacht “Wat is dít een goed idee!” Allebei haar ouders waren beroepsmusici. Haar moeder was pianiste en haar vader was cellist in het orkest van de NCRV dus klassieke muziek heeft altijd een heel belangrijke rol gespeeld in haar jeugd. Toen zij 5 jaar oud was, kregen haar ouders voor het eerst een radio en hoe bijzonder is het dan dat je je ouders door de radio de stukken hoort spelen, die ze al die tijd thuis aan het oefenen waren. En nog steeds is mevrouw van der Horst dol op klassieke muziek. Over haar eerste uitje met Vier het Leven naar het Concertgebouw in Amsterdam zegt zij dan ook: “het was alsof ik thuiskwam.”

Kort daarna kregen wij te maken met de coronabeperkingen en brak er een eenzame periode voor haar aan. “Niemand durfde hier meer langs te komen, want ze konden me aansteken. Maar ik wilde wél dat ze gewoon kwamen”. In deze periode startte Stichting Vier het Leven met het organiseren van digitale Koffiemomenten en seniorencolleges via Zoom. Meteen vanaf het begin was mevrouw Van der Horst een van de vaste gasten. En hoewel zij het inloggen via Zoom in het begin best moeilijk vond, realiseerde ze zich tegelijkertijd: “die lastige iPad vergroot wel mijn wereld.”

In het begin deed zij regelmatig een beroep op de helpdesk van Vier het Leven, want, zo zegt mevrouw Van der Horst stellig “Ik erger me kapot als ik iets niet voor elkaar krijg, dan blijf ik doorgaan net zolang totdat het me wel lukt.” Maar de laatste tijd lukt het haar prima om zelf in te loggen en online te reserveren via het Ontmoetingsplein. En zij heeft zelfs al meerdere digitale lezingen gevolgd via de Vrije Academie. Want hoewel de coronapandemie inmiddels verleden tijd is, ziet mevrouw Van der Horst mede door haar leeftijd niet zoveel mensen en geeft zij aan soms best eenzaam te zijn. En zij vindt het belangrijk om haar hersenen actief te houden: “Ik wil niet niks doen en ik ben altijd al heel leergierig geweest.”

Op de vraag wat ze het leukst vindt aan de digitale bijeenkomsten geeft zij aan dat dat juist de afwisseling is tussen iets leren en “gezellig kletsen met Gerco”. De digitale rondleiding door het Mauritshuis was naast de lezing van een vogelaar één van haar favoriete momenten. “Heel bijzonder en echt leerzaam om het ‘Meisje met de parel’ van zo dichtbij te zien. De gids haalde de schilderijen helemaal naar voren. En ook leuk hoe de rondleiding begon, dan ging ze de trap op en liet ondertussen van alles zien. Voor mij echt het toppunt van hoe je een goede uitleg geeft over hoe een schilderij geschilderd is. Dat brengt mij dan weer terug naar mijn jeugd die echt in de kunstsfeer zat.” Dat Tania Kross onlangs de speciale gast was tijdens een Koffiemoment vond ze ook bijzonder. “Ik kende haar eigenlijk niet maar ze was heel grappig. Daarna heb ik haar nog op TV gezien.”. 

De Mediatheek op het Ontmoetingsplein heeft mevrouw Van der Horst inmiddels ook al een paar keer bezocht. Daar bekijkt en beluistert zij het liefst complete klassieke concerten. Op de vraag of zij andere ouderen aanraadt deel te nemen aan de Zoombijeenkomsten van Vier het Leven luidt haar antwoord: “Als ik iemand ontmoet die zegt dat ‘ie eenzaam is, dan raad ik de Koffiemomenten altijd aan” Maar uiteraard zijn alle ouderen die af en toe gezellig willen kletsen of geïnteresseerd zijn in een lezing of een college van harte welkom op het Ontmoetingsplein van Stichting Vier het Leven!